• ССО

Ставай частиною тіні ССО. Долучайся до спільноти хоробрих. Ставай голосом Фонду, щоб підтримувати воїнів ССО. Йди поряд і підтримуй тих, хто йде першим та непомітно.

Ecoflow Delta Max 2000 допоможіть опізнати елемент діод

santv18

Учасник Platinum
316 499
Я згоден з Porter. Який сенс з того, що Ви дізнаєтесь при якій напрузі випаяний зі схеми конденсатор почне "текти" чи взагалі проб"ється? Та і назад вже такий конденсатор не запаяєш, бо після таких випробувань його вже не варто використовувати.

Mtv

Майстер
285 440
Кожен має право на сою думку, але можу сказати зі свого досвіду, бо користуюся цим приладом майже два роки.
Заміри роблю при мінімальному тестовому струмі — приблизно від 50 мкА до 1 мА. За таких значень струму прилад не пробиває конденсатор, а лише фіксує момент появи мікропровідності. Напруга в цей момент просто зупиняється на певному рівні, де виникає струм витоку, і далі не підвищується.
Після такої перевірки конденсатори залишаються повністю робочими — це підтверджено практикою на різних пристроях
Також під час ремонту своєї Delta Max і змальовуванні інверторної частини, ті ж самі конденсатори RC-снабера, я випаював, перевіряв за ємністю та заодно оцінював діапазон робочої напруги, після встановлення назад у схему працюють абсолютно нормально.
(Станція в мене попрацювала майже рік і зараз працює в іншого власника.)

Тобто мова йде не про пробій і не про руйнування елемента, а про дуже акуратний тест на мінімальному струмі, який дозволяє орієнтовно визначити клас напруги без шкоди для компонента — або перевірити, чи відповідає встановлений у схемі елемент своїм заявленим характеристикам.
Допис оновлено:

Який сенс з того, що Ви дізнаєтесь при якій напрузі випаяний зі схеми конденсатор почне "текти"
Якщо по даташиту чи по схемі конденсатор має витримувати 1000 в, А при перевірці мінімальним струмом починає текти при 850V то хіба цього недостатньо для відбраковки цього компонента ??

Останнє редагування:

lexand

Учасник
55 86
@Mtv не слухай зануд )) толковий пристрій сам ним користуюсь в тому числі для конденсаторів
от на днях в снаббер EB55 замовив 1206 220pF 1000V тому що не знав на яку напругу було розраховано там, але в порівнянні з існуючим (раптово померлим при тестуванні ))) вдалось визначити

я от ще дивлюсь на VI Curve tester... але то інша історія

і питання по суті
Photo 2026 03 04 20 14 06
який номінал цього варистира, бо трошки напис не розібрати ;)
шось ніколи на нього не звертав уваги і ніде не записано у мене

Jael.Dace

Інженер
417 616
Є думка, що електроліти тим перевіряти не можна.
Можна, якщо з розумом і обережно.
Бо процеси в діалектрику не зворотні.
Якщо вже пробой або сильне протікання, то так, але до того доводити і не треба.
Незначні протікання усуваються тривалою витримкою електролітного конденсатора під напругою. Звісно, що робити то треба з обмеженням струму, та починати від низької напруги і, дивлячись на міліамперметр, поступово збільшувати.

В якості діелектрика в електролітичних конденсаторах виступає оксидна плівка на обкладках, яка до речі має схильність самознищуватись, поступово відновлюючись до стану металу ("відновлення" - як протилежність окисленню) під дією електроліта - тоді утворюється КЗ. Цей процес протікає постійно, окрім тих моментів, коли до конденсатора підведена напруга правильної полярності, але якщо напруга зворотня - процес дуже прискорюється і протікає зі значним тепловиділенням, а потім стається те, що всі ми мабуть бачили...
Якщо комусь цікаво, то шукайте інформацію про формування конденсаторів після тривалого зберігання (рік і довше).
Допис оновлено:

Стосовно кераміки - там обратимих процесів нема. Перевіряти напругою можна, тільки чутливість струма потрібна набагато більша, ніж з електролітими. Я з керамікою таким чином майже не грався і не знаю, чи варто її потім ставити назад в прилад, чи краще поставити вже нову. Тому намагаюсь не ставити, але пару разів в чомусь не дуже критичному залишав рідну і проблем з нею не було.

Так само перевіряються напівпровідники: вимірюється зворотня напруга діодів, напруга пробою транзисторів і т.п., і деталі після цього працюють роками під номінальним навантаженням. Тут навіть є такі відомі поняття (вибачаюсь за російську) - "обратимый пробой" та "необратимый пробой", для першого потрібна лише напруга, а для другого - спочатку напруга, потім вже струм, при чому досить значний. Коротше, з напівпровідниками навіть простіше, ніж з електролітами.
Допис оновлено:

толковий пристрій сам ним користуюсь
Була колись розробка одного дуже відомого у деяких колах чувака з ніком Роттор, яка називалася "Генероттор". Автор навіть статтю-інструкцію викладав, як ним то все вимірювати.

Останнє редагування:

R9VV

Новий учасник
7 4
При бажанні можете купити такий прилад, випаяти будь-який конденсатор і виміряти його робочу напругу із запасом...
( ...до речі не тільки конденсатор)
Але робити це потрібно з розумом, щоб не пробити конденсатор занадто великою напругою.Переглянути вкладення 5045
Допис оновлено:

Міряв смд конденсатор RC снабера - напруга Breakdown Voltage зупинилась на позначці 1500 в .
(тобто реальна межа, при якій конденсатор фізично пробивається )
Дякую за пораду. Придбав цей пристрій і не жалкую, як для транзисторів так і для конденсаторів.
Дякую ще раз.

Угорі
AdBlock виявлено

Ми розуміємо, реклама дратує!

Звичайно, програмне забезпечення для блокування реклами чудово справляється з блокуванням реклами, але воно також блокує корисні функції нашого форуму. Для найкращої роботи форуму вимкніть AdBlocker.

Я вимкнув AdBlock