• ССО

Ставай частиною тіні ССО. Долучайся до спільноти хоробрих. Ставай голосом Фонду, щоб підтримувати воїнів ССО. Йди поряд і підтримуй тих, хто йде першим та непомітно.

Інвертор Tataliken

dimkhrapach

Новий учасник
20 2
Підскажіть будь ласка, інвертор Tataliken китайських 3000w. Зібраний на невідомій мікросхемі 16ніг ( НЕ TL494,зовсім інша розпіновка), яка качає низьковольтну частину. Назва затерта, може хтось вже бачив такі, що воно таке?

F.O.V

Учасник
75 54
5в більше схожн на якийсь контролер..... PIC мають перший та останній пін живлення, але не знаю чи їснують 16 пінові......

dimkhrapach

Новий учасник
20 2
В мене на високовольтному конденсаторі 450 -480в, вже все перевірив, що в ньому є. Залишається тільки ця мікруха, вона качає низьковольтні транзистори. Може в когось було щось схоже?

Jael.Dace

Інженер
417 616
Було. Тільки напруга піднімалася до 570-600V - горіли транзистори, модуль синусорізки зі своїм живленням, кипів електроліт і так далі.
Викинув ту мікруху, зібрав на заміну модуль на TL494, потім викинув ще дещо і зібрав ще один модуль, а потім спалив останній комплект транзисторів, повернув все в зад і порадив клієнтові викинути весь інвертор. Справа була напочатку 2023 року тож подробиць вже не пам'ятаю і змальовані схеми не збереглися.

YAK

Новий учасник
47 74
Принесли теж такий, з здутими кондерами 400В і дохлим синусом. Викинув биті транзистори по високій - напруга на DC, міняється в залежності від напруги лабораторника. При 12 В - 390В, при 14В- 460В.
По платі зворотнього зв'язку не знайшов. Може так і задумано китайцями для екомії ?
Не треба одночасно зарядку і інвертор вмикати !

dimkhrapach

Новий учасник
20 2
Так само все, зворотнього зв'язку немає. Як його побороти? При 13в 460в, велике споживання...

• Лайк
Реакції: YAK

Porter

Інженер-супервайзер
1,181 1,586
Конденсатор на яку напругу? Драйвер який?
Я не заперечую, що там щось не так, але проблема не в повишайці.

YAK

Новий учасник
47 74
Конденсатор на 450в. З заводу стояли 400в(порозривало). Драйвер eg2113. Транзистори вціліли
Ну те саме в мене. Кажу ж, випаяв плату синусу, дивлюсь і не можу зрозуміти де резистори зворотього зв'язку. По виходу 220 є а по DC нема. Може дійсно без нього зробили, це ж ультрабюджний одноразовий варіант для любителів вилка/вилка. Якщо підключити до свинцю штатними алюмінієвими проводами і дати хоча б 150 Вт то напруга на входу впаде до 11В і ніякого перевищення не буде. А от як клєнт підключив до lifepo4 повністю зарядженому 280А/г, там напруга більша і ще мо зарядка 14,6В була от і постріляло.

Jael.Dace

Інженер
417 616
Зазвичай зворотнього зв'язку по HV DC там нема. В моєму випадку на платі було передбачено місце для оптопари і дільника, але вони з заводу не були встановлені. В обв'язці контролера повишайки також були відсутні елементи. Я тоді все порахував і впаяв, але нормально воно не запрацювало - при спрацьовуванні оптопари контролер переставав качати на доволі довгий час (кілька секунд), наче цей вхід не для зворотнього зв'язку, а для захисту. Пробував сигнал заводити на інший пін, пробував згрупувати сигнали напруги і струму операційником (не пам'ятаю навіщо), а потім зробив свій модуль на 494 і двох ОУ і завів все на нього. Ще довелося переробити низьковольтне живлення гарячої частини замість рідного модуля на TNY1xx - намотав кілька витків МГТФ на силовий трансформатор, зробив модуль з діодним мостом, конденсаторами та 7812, а 78L05 стояла на основній платі - її і залишив. Налаштував це все - начебто працювало, але був якийсь негарний звук, в залежності від навантаження...

Porter

Інженер-супервайзер
1,181 1,586
З заводу там зворотніх нема. Зі справним вихідним вузлом перенапруги там нема. Не придумуйте проблем, де їх нема.

Jael.Dace

Інженер
417 616
Вихідний просаджує трішки, але якщо повишайка пішла в рознос (бо константи скважності пошкодились в прошивці невідомого МК), то воно буде качати, поки не згорить.
З заводу там зворотніх нема.
...майже ніколи.

Jael.Dace

Інженер
417 616
Зустрічне питання: а ви бачили декомпільовану прошивку з китайського ноунейм мікроконтролера? :) Я теж не бачив, але я писав свою прошивку для синусного інвертора, тож трохи уявляю, як воно там може бути зроблено і як перемикання лише одного біта в пам'яті, може призвести до цікавих наслідків. :( А як сипиться пам'ять у мікросхемах, мабуть ви бачили і не раз.
Я впевнений, що ви теж це розумієте.
І я згоден, що такий сценарій є досить рідкісним і тому треба максимально перевіряти все інше, а не докопуватися одразу до прошивки, але і виключати таку можливість теж не варто, якщо все інше вже перевірено по 50 разів...

В інверторах з ноунейм мікроконтролерами мені кілька разів попадалося, що електрично він ніби цілий, а програмно поводить себе зовсім не так, як треба. Буває, що пороги спрацьовування міняються (теж задаються константами), або логіка виходу міняється на протилежну. Тож такі випадки вже не дивують. А ще колись купив партію нових мікроконтролерів, де кожен другий мав різні дефекти: в одному непрацювали регістри настройки таймеру, в іншому некоректно працювали зовнішні переривання... Найцікавіший випадок - коли один мікроконтролер з цієї партіі спочатку працював, але після перемикання живлення раптом почав ігнорувати усі команди розгалуження (умовні та безумовні переходи) і повторна прошивка йому не допомогала. Всі інші асемблерні команди мікросхема продовжувала виконувати.

YAK

Новий учасник
47 74
Не шукайте там щось складне. Нема там ніякої регулювання скважності. Навіщо, воно й так працює. Тільки що перевірив без синусу при 12В 420 на шині. При 13В 455, при 11 400В. З синусом буде трошки менше. На свинець воно розраховане і без запасу.

Porter

Інженер-супервайзер
1,181 1,586
як воно там може бути зроблено і як перемикання лише одного біта в пам'яті, може призвести до цікавих наслідків
Я 15 років одружений, тому прекрасно знаю, про що ви. :) Але в інверторах я такої біди поки не зустрічав. Тим більше, що по низу зазвичай окремий генератор а не проц.

Угорі
AdBlock виявлено

Ми розуміємо, реклама дратує!

Звичайно, програмне забезпечення для блокування реклами чудово справляється з блокуванням реклами, але воно також блокує корисні функції нашого форуму. Для найкращої роботи форуму вимкніть AdBlocker.

Я вимкнув AdBlock