• ССО

Ставай частиною тіні ССО. Долучайся до спільноти хоробрих. Ставай голосом Фонду, щоб підтримувати воїнів ССО. Йди поряд і підтримуй тих, хто йде першим та непомітно.

Ecoflow Delta Max 1600 - інвертор працює, зарядка – ні.

Kovalsky

Учасник
78 44
Скажіть, а програма для перевірки BMS по UART чи протокол обміну відомі? щоб підкинути до BMS та перевірити, на якій саме платі проблема?
А RX/ТХ – особливо на платах контролера – не обов'язково UART. Той-таки на STM32 до перетворювача рівнів - RX/TX - можуть бути CAN. Тому й спитав.
Хлопці – як я прочитав у футері учасникіа форуму – питати не соромно!
Допис оновлено:

Я сам електроник та програміст з дуже великим стажем. Просто силова техніка – не зовсім моя спеціалізація, а там де я зараз перебуваю – не питають, чим би я хотів займатися. Навіть не знаю який самійлик поставити – веселий чи сумний.
Підкажіть хоч таку дрібницю: Для роботи з верхньою платою BMS її обов'язково відпоювати? Інакше - загрожує наслідками? Чи є варіанти?
Допис оновлено:

А кондер C87 це ж просто фїльтр кнопки?
1777885282884
Допис оновлено:

найякісніша порада буде - як правильно та безпечно відключати бмс? дякую!
Допис оновлено:

Якщо раптом комусь цікаво - резистори R25, R27 - один в обриві, другий замість 100 Ом 5100. Після заміни - показання з батареї пішли!
Допис оновлено:

1777898131766

Останнє редагування:

Jael.Dace

Інженер
417 616
Відключати спочатку кнопкою (тримати до появи напису "OFF"), дочекатися зникнення напруги на виході BMS, потім ві'єднати силовий плюс або інтерфейсний, а вже в самому кінці - силовий мінус. Підключати тільки коли BMS вимкнена (її окремо кнопкою можна включити, а буває, що вона вмикається від легкої статики на шлейфі, тож обов'язково перевірити напругу перед підключенням), починати з силового мінуса.

Той-таки на STM32 до перетворювача рівнів - RX/TX - можуть бути CAN
До CAN-трансивера то і є фізично - звичайний UART, хоча протокол (пакети даних, обробка колізій та інше) вже як в CAN. Трансиверів, які б з двох різноспрямованих ліній даних зробили одну двоспрямовану диференційну пару, тут нема - TX вийшов з одного МК, пройшов крізь схему з резисторів, супрессорів та можливо ще чогось (десь є додаткові діоди - щось типу BAV99, але точно не пам'ятаю, десь - конденсатори) і пішов на іншу плату, там пройшов крізь таку ж схему і одразу на МК, з другим сигналом так само.
Для роботи з верхньою платою BMS її обов'язково відпоювати? Інакше - загрожує наслідками?
Не розбирав цю модель, тож спитаю - а їх тут декілька?
Далі відповідь загальна - для тих BMS від EcoFlow, з котрими я мав справу.
Залежить від того, що збираєшся робити. Підключатися програматором не відпаяв - не можна, вмирають! Паяти МК теж не раджу))) Розсипуху я паяю не знімаючи плату, якщо можна підлізти, та при умові, що впевнений у точності своїх рухів сьогодні (залежить від погоди, адреналіну, цукру в крові та інших факторів). Звісно це не стосується стабілізаторів та перетворювачів живлення, які навіть при вимкненій BMS можуть залишатися під напругою (і компонентів моніторингу/балансування акумуляторних елементів звісно).
Скажіть, а програма для перевірки BMS по UART чи протокол обміну відомі?
Мені не відомо. Вже хотів зпарсити протокол та свою прогу написати, але лінь заважає)))
А кондер C87 це ж просто фїльтр кнопки?
А фіг знає. Я в будь-якій незрозумілій ситуації розмальовую схему.
Навіть не знаю який самійлик поставити – веселий чи сумний.
Обидва(((

• Лайк
Реакції: Mtv

Kovalsky

Учасник
78 44
Дякую за відповідь (збережу в коморці пам'яті), але в BMS вже зібрав і не полізу - все опитується - Я дописав вище

Jael.Dace

Інженер
417 616
Бачу. Знов я забув оновити сторінку перед відправкою повідомлення.

Залишилось розібратись з драйвером?

Kovalsky

Учасник
78 44
Транзистор 190N65 – як живий (розумного приладу, що вимірює всі параметри під руками немає). Але драйвер-ТО ТІЛЬКИ що змінювався. З чотирьох транзисторів лише в одному на затворі замість меандру – сплеск. Діоди навколо цілі... Транзистори з таким радіатором по одному не відпаяти (власне - проблема відкрутити від радіатора) - сусідні відпаюв разом. Може підкинути 15 вольт для перевірки відкриття - не вб'ю нічого "зустрічкою" (драйвер та стаб)?
Ну и щупів 100х нема ((

Останнє редагування:

Jael.Dace

Інженер
417 616
А якщо замінити ще раз драйвер? Ну або поміняти два драйвери місцями, якзо нема зайвих. Он тут людина якось писала, що в стрічці нових драйверів, один виявився з іншою буквою (на більшу напругу) і тому не працював нормально.
Може підкинути 15 вольт для перевірки відкриття - не вб'ю нічого "зустрічкою" (драйвер та стаб)?
Не треба. Або, якщо дуже хочеться, тільки на знеструмленій платі і попередньо знявши драйвер.

Kovalsky

Учасник
78 44
транзистор спірний - випаяв, що дивно - він ЧАСТКОВО ВІДКРИВАЄТЬСЯ від 3-х вольт, від 12-15В вже не пробував. Завтра. Як щодо того, щоб включити БЕЗ одного транзистора і подивитися на вихід драйвера? ... а потім можна і драйвера місцями поміняти.

Jael.Dace

Інженер
417 616

Jael.Dace

Інженер
417 616
Не зрозумів про що саме йде мова. Я бачу, що в даташиті два таких графіка, один знятиий при температурі 25 грасусів та керуючою напругою 5V, а другий - 150 градусів і керуючою напругою 4V. Я це розумію так, що при напрузі затвора нижче цих рівнів, стабільна робота транзистора не гарантується виробником. А вирізаний мною рядок з діапазоном, точніе - нижній поріг, який там вказан, вказаний тільки для того, щоб розробник розумів, що при 3V транзистор вже може бути привідкритим. Але я трохи ламер в тому, що стосується динамічних характеристик, тож можу помилятись.

Останнє редагування:

Mtv

Майстер
285 440
в цілому все вірно..
Напруга відкривання Vgs(th) — це поріг, при якому транзистор лише починає відкриватися, але ще не здатний пропускати значний струм.
щоб нормально працював на великих струмах і мінімально нагрівався, на затвор бажано подавати не менше ~10–11 В У цьому режимі канал повністю відкритий, і опір мінімальний.
Керувати можна і меншою напругою, але тоді транзистор відкривається не повністю, його опір зростає, що призводить до підвищеного нагріву. Працювати буде, але ефективність значно гірша, особливо на великих струмах.

Kovalsky

Учасник
78 44
Лікбез - це добре! Але мосфет цілий. Відпаяв драйвер - а в нього вже опори на виходи інші... зовсім. Ну, на безриб'ї, перебрав із битих раніше драйверів і впаяв якийсь. Чудо – заряд став брати за вхідною потужністю замість 65W – 130W, але не більше (нагадую – 9А3 замінив). Вже на іншому транзисторі (який теж до битого драйвера підходить) - шум по затвору... А на колишньому транзисторі - норма. Коротше – чекаю на новий драйвер (парачку).
Колеги - ЗНОВУ вилетіли резистори 0603 100 Ом на платі морди в ланцюзі ВМС. На цей раз відключав все "за правилами". Замінив на 0805 (від гріха подалі)
Допис оновлено:

щодо спарсити сигнал ВМС - я думаю всім стане в нагоді - підключив - і розумієш справна батарея чи ні. 115200. Навскидку без зовнішнього аналізатора (тільки той, що в осцилографі). Може, зроблю.
IMG 20260505 161837 MFNR HDR

Останнє редагування:

Jael.Dace

Інженер
417 616
Але мосфет цілий.
Що і треба було довести. :)
Колеги - ЗНОВУ вилетіли резистори 0603 100 Ом на платі морди в ланцюзі ВМС. На цей раз відключав все "за правилами".
Напругу на виході BMS перевіряв до відключення та до підключення?
Якщо так і напруги справді не було, то наступне питання - який допуск був в твоїх резисторів? Якщо 1% - можливо через це згоріли (вони калібруються лазером, тож погано переносять імпульсні струми, котрі 5% та 10% без проблем витримують).
Замінив на 0805 (від гріха подалі)
Тепер готуйся наступного разу міняти супрессори. 😁

PS: А що за модель осцила? В мене теж хантек на "роботі", але без аналізатора, а аналізатор є окремо (китайський за кілька баксів).

Останнє редагування:

Kovalsky

Учасник
78 44
Напругу на виході BMS перевіряв до відключення та до підключення?
А то як же!
Якщо 1% - можливо через це згоріли
01А - прецезійні
Тепер готуйся наступного разу міняти супрессори.
скоріш зенеры :unsure: - супресор там ПОВИНЕН був би стояти
А що за модель осцила?
DSO2D15.
аналізатор є окремо (китайський за кілька баксів).
якщо аналізатора під руками немає - підійде ESP32 або STM32 - прошивок для аналізаторів - море

Останнє редагування:

Kovalsky

Учасник
78 44
моя гординя: перепаяв один драйвер, включив – зарядка пішла – до 1560W. Ну, решта вже перевірено - вихід 220 замінено і перевірено на повне навантаження... навіщо ще перевіряти. зібрав все, увімкнув - заряд-то йде, а по виходу знову оверлоад 50Гц ... Злий як чорт. Чи там статика?
Чи може включати без одного транзистора в синхроннику була погана ідея - зачепило і по високій частині?
Допис оновлено:

І ще – від 20% до 49 заряджалося 1580W, потім скинуло до 960W. Я швидко відключив від розетки, почекав, включив – знову 1580, але хвилин через 10 – скинуло до 960. Я подумав – перегрів, але в додатку 30 градусів. Це як?
транзистори на виході - цілі... Ну, а щоб драйвера перевірити знову все розбирати і на столі в розкладеному вигляді вмикати... Що це за драйвера такі, що "летять"...

Останнє редагування:

Jael.Dace

Інженер
417 616
І ще – від 20% до 49 заряджалося 1580W, потім скинуло до 960W. Я швидко відключив від розетки, почекав, включив – знову 1580, але хвилин через 10 – скинуло до 960.
Трохи розбалансована батарея, а може вже зношена. Заряди повністю, розряди і подивись, як заряждатиметься наступного разу.

А з виходом розбирайся. Схоже тепер синхроннік ні до чого. Можливо синусорізка або реле, але чого воно раптом здохло?..
Допис оновлено:

Після заміни підсилювача шунта, режим інвертора перевіряв? Сумніваюся, що підсилювач тут причетний, бо, згідно моєму розумінню, він працює лише в режимі зарядки, але ХЗ (хто зна, а не те, про що всі зараз подумали), як воно там насправді.

Останнє редагування:

kolyatern

Новий учасник
1 0
С нагрівачем 600W - не пійшо, на 1200W - запряцювало! Фух. Вмикаю .... Таки - працє без лампи. Бере 59W. Дякую за відповіді.
Легкий тріск (навіть не так – потріскування) – це в межах норми? Паста при заміні використовувалася КПТ-8 (без алюмінієвої пудри)
Допис оновлено:

Ну що за наслання: перестав працювати вихід на ЮСБ, вентилятори теж не вмикаються і температуру в додатку не показує (
Ложна тривога - не повністю підключив верхню плату
легке потріскування на малому 100Вт навантаженні норма . При навантаженні лампочкою 300 Вт повна тишина

Kovalsky

Учасник
78 44
легке потріскування на малому 100Вт навантаженні норма . При навантаженні лампочкою 300 Вт повна тишина
вже не актуально (( - інвертор не працює (а працював)
Допис оновлено:

на конденсаторі - 450В лише у режимі зарядки. У режимі інвертора – 10.8В.
Захист спрацьовує напевно через зворотний зв'язок. Резистори ОС - продзвонив - не обірвані. Дивитися на TP2412? Підкажіть як?
Прочитав про обрив конденсаторів у ланцюзі раскачки - але ж це не мій випадок - інакше б і заряд не йшов?

Останнє редагування:
Угорі
AdBlock виявлено

Ми розуміємо, реклама дратує!

Звичайно, програмне забезпечення для блокування реклами чудово справляється з блокуванням реклами, але воно також блокує корисні функції нашого форуму. Для найкращої роботи форуму вимкніть AdBlocker.

Я вимкнув AdBlock