• ССО

Ставай частиною тіні ССО. Долучайся до спільноти хоробрих. Ставай голосом Фонду, щоб підтримувати воїнів ССО. Йди поряд і підтримуй тих, хто йде першим та непомітно.

Питання DELTA mini (EFD320), проблема в BMS, dump

Jael.Dace

Інженер
417 616
ага, випросив
кажу "ще багато ідей цікавих є " ))
Як в анекдоті про священика))
Сам такий. То тримаю якусь фігню по кілька місяців, поки не розберуся, то купую ту фігню на запчастини, коли раптом хочуть забрати, а я ще не награвся.

lexand

Учасник
55 86
BQ7694003 нову можу вислати, якщо що (безкоштовно). Але не знаю чи треба її якось конфігурувати, чи GD32 зробить все сам.. (купив собі з поспіху в Китаї, але не знадобилося)
Якщо ще щось треба поміряти на платі BMS - кажіть.
величезне дякую
але от як раз ще одна ідея з'явилась
попередньо результат невтішний, але я ще раз перевірю в лабораторних, так би мовити, умовах )

п.с.
BQ7694003 "тупий" аналоговий фронтенд (AFE) він тільки в парі якимось контролером працює, тож тут повезе якщо причина точно в ній, але поки ні...
Допис оновлено:

Якщо ще щось треба поміряти на платі BMS - кажіть.
Все таки э одне питання, який кварц на вашій бмсці?

Останнє редагування:

Jael.Dace

Інженер
417 616
Відкрив станцію, поки світло є..
Кварц на 8 МГц.
- mp9487 видає 7в (пошуком по форуму у всіх 13, але по дільникам на платі 7 і на виході 7).
13! Шукайте, куди поділись ще 6 вольт.
7 вольт теж є на платі, але на діоді D29 (біля транзистора Q3 в корпусі SO8) - зникають, якщо BMS вимкнути кнопкою.

lexand

Учасник
55 86
Відкрив станцію, поки світло є..
Кварц на 8 МГц.

13! Шукайте, куди поділись ще 6 вольт.
7 вольт теж є на платі, але на діоді D29 (біля транзистора Q3 в корпусі SO8) - зникають, якщо BMS вимкнути кнопкою.
Дякую,
але там 7в ))
на конденсаторі С43 7В, вони задаютсья дільником R143 та R115+R140 для mp9487.
Якщо відкрити типову схему mp9487 де "R1" = R115+R140 = 340к, та "R2"=R143=10к , то там нічого іншого ніж 7в не вийде (там же в даташиті є формула).
Ці ж 7в йдуть через L2 на Q3 І через діод D15 та запобіжник ідуть на EX_PWR.
Для 13в "R1" повинен бути 640к.
Photo 2025 11 25 16 30 16
А у вас де 13в вийшло ?

а ще таке прохання, заміряти напругу на С33 біля bq76940, там де у мене написано "0V".
Але це тільки якщо батарея заряджена і балансування підключене.

Photo 2025 11 25 16 30 21

Jael.Dace

Інженер
417 616
Світла нема і від цієї станції зараз доживає ноутбук. Як дадуть і станція зарядиться - все буде)
Допис оновлено:

Якщо відкрити типову схему mp9487 де "R1" = R115+R140 = 340к, та "R2"=R143=10к , то там нічого іншого ніж 7в не вийде (там же в даташиті є формула).
А якщо припустити, що до з'єднання R139-C34 десь приєднується ще резистора, скажімо на 6к2 (краще 6к6), другий кінець якого хтось притискає до землі... Я зтверджую, а просто припускаю..
Зараз відкрию станцію.

Останнє редагування:

lexand

Учасник
55 86
Я міг звісно пропустити, але схоже то просто тест поінт яка нікуди не веде. А R139 C34 виконують щось накшталт повільного пуску починаючи десь з 3в

Jael.Dace

Інженер
417 616
Нема там 13 вольт. То я на дросселі міряв, я там мультиметр збуджувався (тепер показав 11.2-11.8). Зараз поміряв іншим мультиметром - 6.95V, незалежно від того, чи включена BMS, чи ні. На C33 в мене 3.3V. Батарея трохи недозаряджена - показує 100%, але продовжувала трохи споживати перед розбіркою.
Допис оновлено:

А R139 C34 виконують щось накшталт повільного пуску починаючи десь з 3в
Не плавний точно, бо коли конденсатор розряджен, то напруга на виході буде навпаки - підвищена. Скоріше просто затримка зворотнього зв'язку для компенсації різких імпульсів струму навантаження, які можуть призвести до нестабільної роботи перетворювача.

Останнє редагування:

lexand

Учасник
55 86
значить як мінімум LDO в bq76940 дохлий, принаймні якось частково

а ще якась дивна робота bq76200 (я ізолюю певні кола один від одного), і от bq76200 намагаєтся сама включити DSG ключі тоді коли на DSG_EN - завжди 0...
Не плавний точно, бо коли конденсатор розряджен, то напруга на виході буде навпаки - підвищена. Скоріше просто затримка зворотнього зв'язку для компенсації різких імпульсів струму навантаження, які можуть призвести до нестабільної роботи перетворювача.

це ж не логічно підвищувати напругу щоб потім зменшити , коли у тебе кола розраховані на номінал 7в

коли С34 розряджений то R139 буде паралельно до R115+R140, загальний опір буде трошки менше ніж 4,7к...і...
помилився не від 3в, а від 0,3

Останнє редагування:

Jael.Dace

Інженер
417 616
коли С33 розряджений то R139 буде паралельно до R115+R140
Мабуть мова йде всеж про C34...
Так, ви ви праві, я не догледів, що він другою ногою не на землі сидить, а на виході. Тоді виходить, що це справді плавний пуск.
Допис оновлено:

значить як мінімум LDO в bq76940 дохлий, принаймні якось частково
А C33 у вас часом не пробитий? Може підкорочує і саме він і тріщить?

lexand

Учасник
55 86
Продовжуємо наш блоХ ))

Дякуючи @Jael.Dace , отримав нову bq76940. Паралельно замови bq76200... замінив все... і нічого
Поведінка як і була. 3.3в на C33 нема, клацання, все "як в книзі написано" ;)

Думаю собі "wtf", лізу в даташит 940, ще раз все передивляюсь... (всі карти поки розкривати не буду))
Лізу з тестером... і тут раптово 3.3 на С33 є...ще раз в даташит...
Знеструмлюю бмску, підпаюю все назад і мені вдається відновити 3.3в з бкюшки...
Ок тепер я точно впевнений що контроллер не дає "команди", 3.3в на 940 не зявляються, I2C не запуститься.

Вже розмалював відсотків 80 плати, залишилось ще трошки, може зрозумію де собака порилась )

1000003147
Отак виглядає реверс інжиніринг )) послідовності запуску бмски.
Можна ще прошивку зареверсити, це щоб взагалі упоротись...)) але то вже на крайній випадок, бо то ще довше і не факт шо зарядна у мене так довго буде. Була б моя зарядка точно ковирнув би прошивку як би з платою не розібрався.

lexand

Учасник
55 86
Простіше вже реверснути протокол обміну між BMS та мордою і написати свою прошивку.
по офтоплю трошки
не простіше

вся прошивка це і взаємодія з мордою (яка тут не повинна бути складно ), і, в тому числі, взаємодія з bq76940. І от з останнім тут буде багато роботи.

А перевірка (реверсинг) умов запуску тут рядків до 100 вихідного коду, навіть менше, їх було б просто перевірити якби не...

...єдина проблема (ну не єдина звісно, але було б простіше як би блоки байт в прошивці відповідали їх логічному розташуванню в вихідних кодах), але по факту ти хз куди лінкер реально помістив перевірку перед-умов запуску, і цей клубок розплутувати може бути довго.

Така примітивна BMSка по суті повинна бути представлена як cкінчений автомат (мені більше подобається анл варіант - FSM - finite state machine)
є умови переходу із стану в стан, кількість станів скінчена. Тому прошивка на 256кБ це прям... звісно там могли наковиряти на RTOS якійсь, ну типу "у нас є шаблончик, да надмірно для даних цілей, але буде швидко і дешево"... але тоді реверсинг буде ще складніше (принаймні мені).

виходимо з офтопу )
все
я розмалював всю плату, розділив на функціональні блоки (мене цікавили ті які з контроллером більше працюють).
нема проблем
воно блін працює... окремо )
воно не хоче з контроллером і прошивкою...(хіба що ще процик поміняти, про всяк випадок)

на контроллер заходить всього 5 сигналів
- 3 терморезитори
- 1 BAT+ (після вхідного мосфету)
- 1 PACK+

- контролер реагує включенням при детекції напруги на PACK+
- але так як він не ініціює запуск bq76940, то і не включаються CHG ключі. CHG, DSG, PCHG - керуються по I2C за допомогою *940.
- charge pump bq76200 працює адекватно
- всі живлення (крім одного нижче) в нормі (включаючи сигнальні)
- кз нема ніде
- комірки в нормі, дисбаланс в сотих
- 3.3в на С33 повинні бути завжди, навіть коли BMSка (bq76940) "спить" - їх нема (в "сон" переводить контроллер командою по I2C ) (якщо примусово стартонути 940 з'являються 3.3в, але так як оркестром керує процик, то це як мертвому кадило)
- є "імпульси" на DSG затворах, так їх "посилає" bq76200, але на відповідних входах логічні 0, ну тобто з 940 "йдуть" (бо це можуть і не імпульси від 940, а скоріш наводка від отого дивного клацання) імпульси на включення, але їх не достатньо (0,6в) що б воно їх сприймало за 1 (ладно спишемо, що так швидко, що таке наростання я нічим зафіксувати не можу, або криво заміряв)) - короче тут поки магія ))

тобто контроллер переходить в "аварію" до того як проініціював bq76940 і вичитав стан батареї, а враховуючи всього 5входів, зачепетись за щось інше ніж -
єдине виправдання своїй не компетентності, яке я собі поки знайшов )), це що плати все таки трошки різні, тим більше там є трохи нерозпаяних деталей
тому і останнє прохання до @Jael.Dace пофоткати детально свою БМСку... якщо буде час та натхнення, та взагалі бажання розбирати для когось )

згодом викладу свої каляки

Останнє редагування:

alexey244

Інженер-супервайзер
1,002 1,077
Можу вам просто продати BMS за 3500, якщо буде потреба.

Jael.Dace

Інженер
417 616
Я взагалі хотів разом з BQшкою відправити тобі свою BMS для порівняння, але від цієї станції зараз живе мій ноут і іншого варіанту поки що немає, тож втримався))
Якщо завтра буде час, то пофоткаю, але для фотографування в мене руки криві, тож якісь картинки не гарантую((

lexand

Учасник
55 86
Нарешті догрібся шоб викласти
Не впевнений що комусь буде корисно, але най буде ))

п.с. бмску так і не запустив (
Допис оновлено:

Відмінностей не знайшов...

Вкладення

• Ef Delta Mini - Mr320-uv-bms-v1_0_2.jpg
    Ef Delta Mini - Mr320-uv-bms-v1_0_2.jpg
    3.3 Mб · Перегляди: 24
Угорі
AdBlock виявлено

Ми розуміємо, реклама дратує!

Звичайно, програмне забезпечення для блокування реклами чудово справляється з блокуванням реклами, але воно також блокує корисні функції нашого форуму. Для найкращої роботи форуму вимкніть AdBlocker.

Я вимкнув AdBlock