• ССО

Ставай частиною тіні ССО. Долучайся до спільноти хоробрих. Ставай голосом Фонду, щоб підтримувати воїнів ССО. Йди поряд і підтримуй тих, хто йде першим та непомітно.

Інформація Nikota META-2000: Заміна SiC MOSFET (SCT3030AL) на звичайний кремній (Si)?

Lelayy2024

Учасник
68 80
Ремонтую зарядну станцію Nikota META-2000. У високовольтному H-мості вилетіло плече — пробило силовий MOSFET SCT3030AL (650 В, 70 А, 30 мОм). На «закуску» це SiC (Карбід кремнію) від ROHM.
Конфігурація моста з заводу гібридна: 2 шт. звичайних кремнієвих суперперехідних (Si)
Будь ласка, зробіть Вхід або Реєстрування , щоб переглянути вміст URL-адреси!
працюють на низькій частоті 50 Гц, а 2 шт. оцих SiC
Будь ласка, зробіть Вхід або Реєстрування , щоб переглянути вміст URL-адреси!
молотять на високочастотному ШІМ.
Оскільки дістати SiC - той ще квест, виникло суто практичне питання. Хтось мав реальний досвід заміни SiC на звичайний «кремній» аналогічної потужності в цих станціях?
Я чудово розумію теорію і різницю:
  1. Рівні керування затвором: У SiC напруга повного відкриття вища (близько 18V), а поріг V_GS(th) та ємності затвора суттєво відрізняються від класичного Si. Є ризик, що драйвер Nikota просто не закриє або недоперезарядить кремнієвий аналог на високій частоті.
  2. Паразитний діод: Тут порівнювати не варто. Час зворотного відновлення (t_rr) у діода SiC майже нульовий, що критично для реверсивного режиму (коли станція працює як зарядка/PFC від розетки). Звичайний кремнієвий діод на частотах ШІМ у реверсі швидко влаштує КЗ через динамічні втрати.
Питання до практиків:
Наскільки критичною є ця різниця саме в архітектурі Nikota META-2000? Якщо станцію використовувати суто в режимі інвертора (без увімкнення реверсної зарядки від мережі), чи є шанси, що якісний кремнієвий MOSFET із низьким R_DS(on) там виживе хоча б тимчасово? Чи він вибухне на перших хвилинах через важкі режими перемикання драйвера та динамічний нагрів?
Буду вдячний за реальні кейси, експерименти або поради.
Дякую!

Nikota

Останнє редагування:

Porter

Інженер-супервайзер
1,181 1,586
Схожу тему уже обговорювали. Але пробувати ніхто поки не наважився.
Думаю, частоти там нічим не відрізняються від класичної реалізації. А зі всім решту тре пробувати/підганяти.

Угорі
AdBlock виявлено

Ми розуміємо, реклама дратує!

Звичайно, програмне забезпечення для блокування реклами чудово справляється з блокуванням реклами, але воно також блокує корисні функції нашого форуму. Для найкращої роботи форуму вимкніть AdBlocker.

Я вимкнув AdBlock