• ССО

Ставай частиною тіні ССО. Долучайся до спільноти хоробрих. Ставай голосом Фонду, щоб підтримувати воїнів ССО. Йди поряд і підтримуй тих, хто йде першим та непомітно.

Інвертор "червоний китайський 3000W". Не тримає 220 на виході.

shapirus

Новий учасник
8 10
Всім привіт.

Інвертор нонейм, класичний "червоний китаєць 3000W з чистим синусом" з аліекспресу. Перестав видавати 220 на виході. Сам по собі. Працював в тому самому режимі, що і завжди з кінця 2022, за винятком кількох місяців: 24/7 з постійно підключеним холодильником та котлом та епізодичними підключеннями компа, освітлення і т.п.
На момент виходу з ладу навантаження не перевищувало десь 80 Вт, але міг крякнути в момент старта холодильника, цього я не знаю.
Інформація достовірна, бо він мій.

(на всяк випадок додам уточнення: первинна мета пригоди -- розібратись, як працює девайс. якщо в результаті відремонтую, це буде приємний бонус.)

Зовні:

08 case

Всередині:

09 internal

Модульна плата раз:

10 module 1

Модульна плата два:

11 module 2

Цікаво, що я не знайшов ніде кварца. Де він бере референсну частоту для 50 Гц синуса? Невже робить RC-генератором? Не може бути. Очевидно, я чогось не знаю.

Почав діагностувати.

Явно паленого нічого нема.
Запаху магічного диму нема.
КЗ по батарейному входу нема.
КЗ по транзисторах на вході та на виході нема.
Конденсатор на виході повишайки трохи дутий, але ESR та ємність в нормі.

Далі беремо в руки прибори, якими міряють інвертор, і міряєм увімкнений.

Повишайка працює, але напруга на виході трохи дивна для мене, без малого 400 вольт. Я б очікував менше. Пульсацій та шумів на вихідному конденсаторі повишайки нема, тому, хоча він і проситься на заміну через дутість, проблема мала б бути не в ньому.

Щупаєм вихідні транзистори осцилографом. Перша пара, щуп між мінусом вихідного конденсатора повишайки та точкою з'єднання емітера та колектора (транзистори IGBT) першої пари.

Загальний план. Перемикає та щось підлаштовує на ходу: як видно, моменти увімкнення пачок високочастотних імпульсів плавають в часі.

01 igbt 1 overall

Ближче.

02 igbt 1 closer

Ще ближче.

03 igbt 1 closer2

На другій парі все аналогічно.

Це вже трохи за межами мого основного досвіду, але поведінка мені здається нормальною: ШІМ шімить, транзистори перемикаються.

Щупаєм поперек великого тороїдального дроселя біля вихода. Тут теж плаває в часі, тому зробив однократний тригер.

Загальний план:

06 out inductor

Ближче:

07 out inductor closer

Ну ніби теж виглядає так, як мало б бути.

Далі щупаєм власне вихідні клеми:

04 output 1

05 output 2

Як бачимо, воно трохи плаває по амплітуді та має блукаючі шуми, але видно, що синусоїда є і частота її 50 Гц. Але: на скрінах вище мірялось щупом 100:1, ефективний вхідний опір 100 МОм. Колі міряти простим мультиметром з вхідним опором 10 МОм, то він показує близько 7 вольт. Отже, напруга фантомна, джерело високоімпедансне.

На цьому місці я і зупинився. Схеми нема, досвіду з такими інверторами нема. Що перевіряти далі? Таке враження, що не спрацьовує якийсь фідбек по вихідній напрузі та воно не може її стабілізувати з цієї або якоїсь іншої причини.

Може хтось мав справу з такими самими? Що тут могло відвалитись, куди копати?

Останнє редагування:

Porter

Інженер-супервайзер
1,181 1,586
Надивляться відео в інтернеті а потім інвертори ремонтують...
Спочатку ви кажете, що нема виходу 220В. А потім показуєте осцилограму з вихідних клем де майже все відмінно.
То в чому суть проблеми? Ви би вже визначились...

shapirus

Новий учасник
8 10
Надивляться відео в інтернеті а потім інвертори ремонтують...
Мій інвертор, мій саморозвиток. Маю право.

Спочатку ви кажете, що нема виходу 220В. А потім показуєте осцилограму з вихідних клем де майже все відмінно.
То в чому суть проблеми? Ви би вже визначились...
Пан добродій, мені видається, не дуже уважно читав та дивився осцилограми. Перефразую коротко:

- на осцилограмах напруга діючою величиною 110-120 вольт під навантаженням 100 МОм;
- при вимірюванні напруги на тих самих клемах під навантаженням 10 МОм вона складає вже біля 7 вольт.

Тому ні, на виході 220 В нема. Є синусоїда з частотою 50 Гц, але без штатної амплітуди і з дуже високим опором джерела.

Porter

Інженер-супервайзер
1,181 1,586
Добре, розвивайтесь, маєте право. Не буду Вам заваджати. Збігаю за попкорном, понаблюдаю. Бо випадок цікавий - обладнання є а соображити нема... :)
Чи позадавати "дурних" питань, з метою навести на шлях?

shapirus

Новий учасник
8 10
Добре, розвивайтесь, маєте право. Не буду Вам заваджати. Збігаю за попкорном, понаблюдаю. Бо випадок цікавий - обладнання є а соображити нема... :)
Чи позадавати "дурних" питань, з метою навести на шлях?
Я за тим і прийшов. Так, з інверторами досвіду нема, бо я не майстер з ремонту і не мав на чому його накопичити (в тому разі чого б мені взагалі було тоді сюди заходити?), але є загальна база. Тому за наводки буду вдячний.

sergeyss9

Новий учасник
8 4
Доброго ! На парі транзюків повинно бути 22кГц , на іншій 50Гц . Які напруги на драйвері синуса ? Куріть даташит на ірки 2113.

shapirus

Новий учасник
8 10
Доброго ! На парі транзюків повинно бути 22кГц , на іншій 50Гц . Які напруги на драйвері синуса ? Куріть даташит на ірки 2113.
Мабуть, простіше для початку перевірити сигнали на затворах, буде ясно, чи працює драйвер. Але ж на виходах транзисторів щупав, сигнал там був.

Поки що срисовую схему, починаючи з виходу, щоб зрозуміти, де ще перевіряти.

Я взагалі правильно розумію, що синусоїда формується тупо ШІМом, який потім згладжується НЧ LC-фільтром на виході? Отой великий дросель послідовно перед синфазним фільтром та конденсатор поперек. Маркування конденсатора не видно, але міряється на 4.7 мкФ (після урахування того 0.47 мкФ що стоїть після фільтра знов паралельно, а так разом міряються на ~5 мкФ), дросель 2.47 мГн, тобто, частота зрізу має виходити півтора кілогерца. Шось не те. Очевидно, я щось розумію не так або щось не враховую. Продовжуєм розбиратись.

alexey244

Інженер-супервайзер
1,002 1,077
В вас мабуть просто HV банка здохла, або дросель вихідний

shapirus

Новий учасник
8 10
В вас мабуть просто HV банка здохла, або дросель вихідний
HV банка трохи піддута, але міряється нормально. ESR в нормі, ємність теж. Напруга на ній без пульсацій. Нема причин думати, що проблема в ній, але можна перевірити, впаявши завідомо робочу, у мене мають бути на 450 вольт, можна перевірити.

В дроселі взагалі ламатись нема чому. Колір нормальний. Опір нормальний, десяті долі ома. Індуктивність відповідає очікуваній.

Радий би, щоб вся проблема була в цьому, але не той випадок. Але конденсатор все ж спробую замінити, бо бувають дивні випадки.

p.s. але ні, нема чого і конденсатор перевіряти. Все з ним ок, бо крім всього перечисленого він успішно засвічує 60-ватну лампочку при розряджанні залишкового заряду. Дохлий би точно дав збій хоча б по якомусь тесту.
Допис оновлено:

Мабуть, простіше для початку перевірити сигнали на затворах, буде ясно, чи працює драйвер.
Вже краще, на затворі одного з вихідних транзисторів от така біда замість нормального сигналу:

RigolDS19

На інших нормальний прямокутний сигнал. Тепер їдемо розбиратись, чого воно там таке. Або може хтось бачив таке і може підказати, через що таке найшвидше може бути.

p.s. давно шукав собі виправдання купити диференційного щупа... мабуть, час прийшов. Надто нервова справа кожен раз перевіряти, що все розв'язане.

Останнє редагування:

oversize

Активний учасник
169 118
Надто нервова справа кожен раз перевіряти, що все розв'язане.
з чим? це ж не єкофлошка підключена на заряд від мережі)
Допис оновлено:

Або може хтось бачив таке і може підказати
а ви усі вихідні перевіряли транзюки? сток(ємітер)-исток(колектор), сток(ємітер)-затвор?

shapirus

Новий учасник
8 10
з чим? це ж не єкофлошка підключена на заряд від мережі)
Раз на рік і палка стріляє / береженого бог береже / етц.

Тим більше я давно хотів з тим диференційним щупом погратись. Хоча можна саморобний зробити, теж буде цікавий проект. Але зараз не про це.

а ви усі вихідні перевіряли транзюки? сток(ємітер)-исток(колектор), сток(ємітер)-затвор?
Я-то перевіряв. Але от щось все ж хочеться їх випаяти, бо муляє, нема 100% впевненості. КЗ по будь-яких ногах нема. В діодному режимі дзвониться як треба. Але...

Прощупав ще HIN/LIN входи на обох драйверах, ну там все теж як положено. Нема такої картини, як ото вище на скріні по затвору одного з транзисторів, по всіх є красива модуляція. Схоже, в протифазі, як треба, але це не точно, це треба на двох каналах дивитись, а я втомлений зараз щоб в ті тонкі ноги лізти двома щупами одночасно, коли там поруч ще й летальна напруга.

5 вольт на VDD обох драйверів є.

Завтра на свіжу голову ще раз прощупаю затвори, бо щось там не те діється і натякає на те, що проблема або в драйверах, або в транзисторах. Якби було щось з фідбеком, як я думав, то тоді б контролер не давав правильні (з виду) сигнали на драйвери.

Потім випаяю транзистори і перевірю їх окремо.

Ще було б непогано перевірити виходи з драйверів на гейти на чистову, при випаяних транзисторах, але це, як я розумію, треба робити при вимкненій повишайці. Як її вимкнути, я поки що не знаю (може хтось підкаже?).
Допис оновлено:

Ще було б непогано перевірити виходи з драйверів на гейти на чистову, при випаяних транзисторах, але це, як я розумію, треба робити при вимкненій повишайці. Як її вимкнути, я поки що не знаю (може хтось підкаже?).
...ага, ну один варіант є. Низьковольтними транзисторами керує драйвер, шо ото в лівому нижньому куті меншої модульної плати (ID2006). Якщо його випаяти, то ніщо никуди підвищуватись уже не буде. Але може придумаю ще якийсь менш вандальний спосіб (доріжки до входів йому перерізати, наприклад, щоб не гріти його зайвий раз).
...навіть різати не треба. Передивився фото плати: сигнал на входи йде через резистори 4.7k. Замикаємо на землю після резисторів, і все, входи більше не хитаються, повишайка завмерла. не так, там 4.7k якраз на землю йдуть (нашось), але ідея та сама, там вже зрозуміло.

Останнє редагування:

shapirus

Новий учасник
8 10
А я ставлю на обрив між банкою та H-мостом синусорізки. Можливо шунт в обриві чи перехід міжшаровий...
Якби так було, то не спостерігалось би (модульованих) 400 вольт на колекторах/емітерах вихідних транзисторів, чи не так?

Якби десь холодна пайка чи напівобірване, тоді б дефект був плаваючий, а цього теж нема.
Допис оновлено:

...ну, транзистори прикидаються живими. Заряджаемо затвор, перехід колектор-емітер відкривається. Розряджаємо, закривається. Ємність затвор-емітер відповідає паспортній. Не бачу сенсу їх перевіряти глибше, справа явно не в них.

Йдемо дивитись ближче на драйвери...
Допис оновлено:

Йдемо дивитись ближче на драйвери...
От падлюка, при відключеній повишайці не йде живлення на модуль керування вихідними транзисторами. В нормі туди приходить 18 вольт (звідкись), а без повишайки нуль, відповідно, нема як потестити виходи драйверів з випаяними транзисторами без високої напруги. Хотів спробувати для порівняння без навантаження та з конденсаторами 2.2 нФ для імітації ємності затвору.

Чи безпечно їх вмикати без транзисторів за присутності напруги по шині 400 В, я не знаю. Може хтось знає та зможе пояснити, чому так або чому ні?

Тупо замовити драйвери та спробувати їх замінити, сподіваючись, що запрацює? Ну таке собі, я етого не люблю™, хочеться спершу якось впевнитись через заміри, що винні саме вони.
Допис оновлено:

Тупо замовити драйвери та спробувати їх замінити, сподіваючись, що запрацює? Ну таке собі, я етого не люблю™, хочеться спершу якось впевнитись через заміри, що винні саме вони.
Короче, з великою ймовірністю це все-таки драйвери. А точніше, один з них. От така картина на затворах (відносно відповідних емітерів) тих двох транзисторів, якими він керує, увага на масштаб по вертикалі:

RigolDS21
RigolDS23

...при тому якщо дивитись в ширшому масштабі, то видно, що модуляція 50 Гц все ще намагається пробиватись:

RigolDS22

А от що на тих двох, якими керує другий драйвер:

RigolDS25
RigolDS26

Все-таки тепер нормально видно, що перший драйвер не дає нормального сигнала на виході на жоден з затворів, якими він має керувати.

Відповідно, що ми отримуємо? Виходить, що на одному півперіоді 50 Гц не вмикається верхній транзистор однієї сторони моста, а на другому -- нижній тієї ж сторони, а відповідно, міст майже не проводить в жодному напрямку. Якісь фантомні залишки проскакують, але, як було видно по симптомах, різко знижуються по амплітуді навіть при мегаомних навантаженнях, як і має бути при таких чудесах на затворах і через них майже повністю закритих транзисторах.

Можна було б ще перевірити хоча б живлення на тому драйвері, але туди без випаювання цієї субплати не підлізти. На другому живлення є, вони мають по живленню бути в паралелі, глючить той глючний однаково по верхньому та нижньому плечу, так що, думаю, цього вже достатньо, щоб з чистою совістю йти пробувати замовляти ці (китайські йопт, але ніби у нас продаються) драйвери. Не знаю, міняти два одразу чи один. Мабуть, один, бо для драйверів це не має бути критично. З іншого боку, краще два, бо нашо мені потенційна несиметричність через плавання параметрів.

Останнє редагування:

shapirus

Новий учасник
8 10
цього вже достатньо, щоб з чистою совістю йти пробувати замовляти ці (китайські йопт, але ніби у нас продаються) драйвери.
Замовляти не довелось. Випадково виявилось, що аналогічні IRS2113S є на модулі генератора синуса EGS002, який я колись замовляв з алі погратись, але так і не погрався.

Після трансплантації все запрацювало.

По підсумку диагностики -- потрібно було нормально поміряти сигнал на затворах.

Зробив заразом фото плати модуля з драйверами, може кому стане в нагоді колись:

IMG 20260103 202551
IMG 20260103 202633

А тепер хвилинка-цікавинка. Я давно підозрював, що ютуб навчився читати думки або принаймні аналізувати те, що діється у мене на екрані компа. От і цього разу таке трапилось, бо він мені дуже влучно підсунув чудовий матеріал: курс MIT з силової електроніки. Без смс та реєстрації. З лектором, дошкою, крейдою і всім чим положено.

Починається тут:

Буде корисно для заповнення білих плям таким, як я, які не ходили в радіотехнічного ПТУ чи інститута і не мають силову електроніку своєю основною сферою діяльності, але мають певну базу та здібності й мотивацію до вивчення чогось нового.

terminal2

Новий учасник
32 32
Хорош, что разобрались. Так изначально было видно, что драйвера нужно было смотреть. Посмотреть сигналы на их входах. И потом их наличие на выходах. В принципе и на н мосте было видно, что с драйвером капец. Плохо, что только увидел тему. Помог бы с первого сообщения. На инвертор если плата не прогорела, трачу не больше получаса. Но на некоторые бывает и больше. Главное, что проц был жив.

alien79

Новий учасник
21 2
доброго дня, маю такий же інвертер із убитим процом на платі синусу... маркування як і у автора теми затерте, чи можливо десь окремо плату чи проц купити???

lvovovas

Новий учасник
2 0
Доброго дня !на olx скінчились на алі в половину дешевше! тільки довго чекати!

sergeyss9

Новий учасник
8 4
Доброго дня !на olx скінчились на алі в половину дешевше! тільки довго чекати!
На Алі драйвер синуса зветься "Post drive board" і коштує 19 баксів + 10 баксів доставка !
І де дешевше ???
Рік тому з доставкою такий модуль коштував 15 баксів !

Угорі
AdBlock виявлено

Ми розуміємо, реклама дратує!

Звичайно, програмне забезпечення для блокування реклами чудово справляється з блокуванням реклами, але воно також блокує корисні функції нашого форуму. Для найкращої роботи форуму вимкніть AdBlocker.

Я вимкнув AdBlock