• ССО

Ставай частиною тіні ССО. Долучайся до спільноти хоробрих. Ставай голосом Фонду, щоб підтримувати воїнів ССО. Йди поряд і підтримуй тих, хто йде першим та непомітно.

Питання Глушилка

Rekbr

Майстер
285 331
Доброго здоров'я!
Хто мав досвід ремонту чи знає, що і як має бути?
Проблема в тому, що ледве працює. Зовсім немає нормальної потужності .

Складається з 8 модулів завад, довга плата з трьома ne555 і 4 MP1593 як блок живлення.
Прийшла з КЗ по живленню 12В.

Замінив усі MР ( один перетворювач на 2 Канала завад)- з'явилися 5 вольт на живлення модулів завад, світиться індикатор роботи, працюють кулера.
Потужності немає. Виявив 7805 для живлення ne555. По виходу було 2,3 вольта. Підкинув з лбж 5 вольт-нічого особливо не змінилось.
Модулі завад з'єднані 2 перемички-5в і
сигнал з генератора. Мінус це корпус.
От питання в тому, що має бути на контакті з генераторів. Яка частота і яка амплітуда?
Допис оновлено:

Осцилограми на різних каналах

Вкладення

• IMG_20260306_175207.jpg
    IMG_20260306_175207.jpg
    1.7 Mб · Перегляди: 34
  • IMG_20260306_175216.jpg
    IMG_20260306_175216.jpg
    1.8 Mб · Перегляди: 33
  • IMG_20260306_175219.jpg
    IMG_20260306_175219.jpg
    1.9 Mб · Перегляди: 31
  • IMG_20260306_182223.jpg
    IMG_20260306_182223.jpg
    1.5 Mб · Перегляди: 28
  • IMG_20260306_182207.jpg
    IMG_20260306_182207.jpg
    3.1 Mб · Перегляди: 28
  • IMG_20260306_182151.jpg
    IMG_20260306_182151.jpg
    3.3 Mб · Перегляди: 26
  • IMG_20260306_182200.jpg
    IMG_20260306_182200.jpg
    3.4 Mб · Перегляди: 31
Останнє редагування:

Савош Сервіс

Активний учасник
137 138
Я як такого прямого досвіду в цьому немаю але логіка працює так як мав справу з підсилювачами зв'язку і пошукав інфу по вашому випадку ! Сигнал з генераторів (від NE555) на модулі має бути не синусом, а пилкоподібним або трикутним (sweep-сигнал). Частота зазвичай в районі 50–100 кГц, амплітуда — кілька вольт розмаху. Цей сигнал змушує генератор модуля "бігати" по частотах, створюючи заваду.

Оскільки було КЗ по 12В, то проблема майже напевно в самих радіочастотних (RF) підсилювачах потужності на виходах модулів завад. 12В зазвичай йде саме на живлення їхніх вихідних каскадів.

1. Перевірте вихідні RF-транзистори або мікросхеми підсилювачів на кожному з 8 модулів на предмет пробою або обриву.
  2. Якщо 7805 видавала 2.3В, можливо, вона несправна, або щось просаджувало її лінію. Але те, що від подачі 5В з ЛБЖ потужність не з'явилася, підтверджує: генератор керування (NE555) можливо й працює, а от кінцева ВЧ-частина модулів (яка споживає найбільше струму від 12В) — мертва."
    На ніжці 3 кожного з трьох NE555 має бути чітка прямокутна хвиля ~5 В, частота ~10–200 Гц.навіть якщо скрізь норм частота буде то далі потрібно перевіряти підсилювач цієї генерації він напряму від 12в і більше живиться
Допис оновлено:

2026 03 06 215949
Отже я так зрозумів ці генератора коли їх як мінімум 3 шт то лише тоді є пилкоподібна хвиля, а так як увас там є чистий синус то десь вони не впарі, один з них не працює. Один NE555 дає тільки квадрат. Щоб отримати чисту трикутну хвилю для лінійного sweep — потрібен інтегратор (другий 555 або RC). Третій додає шум, щоб джамер не просто «свистів» на одній частоті, а реально блокував зв’язок.

• Pin 3 (вихід) → чіткий прямокутник 0–5 В.
  • Pin 2 та 6 (з’єднані) → трикутна хвиля (тут і сидить конденсатор timing).
  • Pin 7 (discharge) → пилкоподібна (якщо конфігурація sawtooth) (тобто в тріо)

Останнє редагування:

Rekbr

Майстер
285 331
Я як такого прямого досвіду в цьому немаю але логіка працює так як мав справу з підсилювачами зв'язку і пошукав інфу по вашому випадку ! Сигнал з генераторів (від NE555) на модулі має бути не синусом, а пилкоподібним або трикутним (sweep-сигнал). Частота зазвичай в районі 50–100 кГц, амплітуда — кілька вольт розмаху. Цей сигнал змушує генератор модуля "бігати" по частотах, створюючи заваду.

Оскільки було КЗ по 12В, то проблема майже напевно в самих радіочастотних (RF) підсилювачах потужності на виходах модулів завад. 12В зазвичай йде саме на живлення їхніх вихідних каскадів.

1. Перевірте вихідні RF-транзистори або мікросхеми підсилювачів на кожному з 8 модулів на предмет пробою або обриву.
  2. Якщо 7805 видавала 2.3В, можливо, вона несправна, або щось просаджувало її лінію. Але те, що від подачі 5В з ЛБЖ потужність не з'явилася, підтверджує: генератор керування (NE555) можливо й працює, а от кінцева ВЧ-частина модулів (яка споживає найбільше струму від 12В) — мертва."
    На ніжці 3 кожного з трьох NE555 має бути чітка прямокутна хвиля ~5 В, частота ~10–200 Гц.навіть якщо скрізь норм частота буде то далі потрібно перевіряти підсилювач цієї генерації він напряму від 12в і більше живиться
Допис оновлено:

Переглянути вкладення 6004
Отже я так зрозумів ці генератора коли їх як мінімум 3 шт то лише тоді є пилкоподібна хвиля, а так як увас там є чистий синус то десь вони не впарі, один з них не працює. Один NE555 дає тільки квадрат. Щоб отримати чисту трикутну хвилю для лінійного sweep — потрібен інтегратор (другий 555 або RC). Третій додає шум, щоб джамер не просто «свистів» на одній частоті, а реально блокував зв’язок.

• Pin 3 (вихід) → чіткий прямокутник 0–5 В.
  • Pin 2 та 6 (з’єднані) → трикутна хвиля (тут і сидить конденсатор timing).
  • Pin 7 (discharge) → пилкоподібна (якщо конфігурація sawtooth) (тобто в тріо)
Дякую Вам, шановний, - ціла лекція вийшла. Навіть не очікував на стільки розгорнуту відповідь.
По фото видно що, на одному модулі таки є більш- менш схожий сигнал на описаний Вами( пилко подібний з амплітудою 2,22в, 69кГц) - Globalstar/ GPS є шум
Попрацюю з NE555.

Porter

Інженер-супервайзер
1,181 1,586
Зле, що ви не знали а вам не сказали відразу, що то не вільно вмикати без антен чи еквіваленту навантаження... Воно від того горить...
555 генерує пилу і зміщення по ДЦ на VCO (вольтаж контролед осцілятор) - мікрозбірка з екрануванням. Підстроєчниками задається ширина/густина завади і частоти (в певних межах).
Перший "транзистор" за VCO - підсилюючий каскад, далі ще два. За VCO звичайним осцилографом ви уже нічого не помацаєте...
У мене дуже багато матеріалу по тому питанню втч з ремонтом модулів. Цілий плейлист "РЕБоробство і глушильна справа". ;)
* у вашому випадку - вихід на мікросхемі (малопотужний). То не глушилка а генератор для підсилювача.

Останнє редагування:

Rekbr

Майстер
285 331
Стосовно вмикання без антени- знаю.
А за іншу інформацію дякую. Пошукаю, почитаю.
Звичайно я дивився Ваші відео з тими РЕБами, та ви працюєте на інших модулях завад. І потужності інші.

Два модулі в кз по живленю. Вже розібралися, що ремонт не доцільний для замовника. Далі повивчаю вже для себе.
Ось відео, глушалка догори дригом, антени в підлогу дивляться.
Видно, що індикатор поля реагуе на включення поканально, та по потужності це взагалі ніщо.
Допис оновлено:

Я чесно кажучи навіть по Гугл ленц не знайшов модулів у продажі.

Вкладення

• VID_20260306_172552.mp4
    25.4 Mб
Останнє редагування:
Угорі
AdBlock виявлено

Ми розуміємо, реклама дратує!

Звичайно, програмне забезпечення для блокування реклами чудово справляється з блокуванням реклами, але воно також блокує корисні функції нашого форуму. Для найкращої роботи форуму вимкніть AdBlocker.

Я вимкнув AdBlock