• ССО

Ставай частиною тіні ССО. Долучайся до спільноти хоробрих. Ставай голосом Фонду, щоб підтримувати воїнів ССО. Йди поряд і підтримуй тих, хто йде першим та непомітно.

Інформація Гібридний інвертор SUMRY HGP-5500: Ремонт вузла плавного заряду конденсаторів

Jael.Dace

Інженер
417 616
Симптоми - помилка 09. Начебто трапилось після під'єднання до інвертора двигуна циркулярки (трифазний з фазозсуваючими конденсаторами), в той час, коли ані сонця, ані мережі не було - тобто інвертор працював саме від АКБ.

Одразу кидаються вздуті електроліти на виході БЖ власних потреб, але то фігня - міняємо. На великому електроліті - КЗ, винуватцем виявився високовольтний діод, який стоїть після трансформатора плавного заряду. Заміна проблему не вирішила.
Перевірити вузол окремо можна так: подати на клеми батареї потрібну напругу (в моєму випадку це 55V), але не вмикати інвертор перемикачем, а замість того - подати ще 13V від ЛБЖ на живленя ШІМки плавного заряду (2844), та перемкнути транзистор найближчої до неї оптопари. ШІМ працює, на затворі транзистора імпульси є, але на конденсаторах нічого. Перевірка всього задіяного не дала результатів і вирішив розібрати транс, а там вторинній обмотці явно погано на вигляд.

Параметри трансу:
- Первичка: дві частини, 15 та 14 витків подвійного дроту (рідний дріт в нормальному стані - його і використав повторно, тож діаметр не міряв);
- Вторичка намотана між частинами первічки, 201 виток, дріт взяв ПЭТД2-200, діаметром 0.25мм. Мотати слоями по 40-50 витків, ізолюючи слої між собою.

Намотав, напруга на кондьорах трохи піднімається, але доходить до 240V та зупиняэться, перетворювач пищить. Вирішив, що мабуть ферит вже поганий, та поки шукав інший, пригадав, що клієнт наче чув запах горілого, а ні діод ні транс немали зовнішніх слідів псування, то значить я щось ще не знайшов. Так і є - виявилося два згорівших резистори 5W 75 Ом, що розташовані на окремій платі сонячного перетворювача, але є частиною плавного заряду від мережі. Замінив резистори та плівковий конденсатор, корпус якому пропалило одним з резисторів та тут виявилося, що при підключенні до мережі, плавний заряд також не повний, але зупиняється десь на 355V (Скільки треба - не знав, але вискакує та сама помилка 09). Вже отут можна було зробити висновки, але я не зробив, та виготовив новий трансформатор на більшому фериті (який знайшов), але картина не помінялася. Тепер прийшов час подумати. Але я спочатку заварив чай та пішов медитувати за компом, аж тут на очі потрапляє відео від нашого активного учасника про помилку 09, але не іншому інверторі, і там він розповідає, що купив погані високовольтні діоди (8А 1200V) в радіомагу. А я саме там такий діод і купив, тож вирішив перевірити: підкинув інший діод (який був) на 10A 600V, та напруга від плавного заряду від АКБ стала підніматися до 300 з копійками вольт, тож висновок - проблема саме в діоді (схоже, що він вольт на 500 - навіть до 600 не дотягує)
Замовив нові (7 штук різних - буду тестувати), а поки знайшов в донорі, поставив, вернув рідний перемотаний транс на місце - все працює.

Висновки, вітання:
Напруга на кондьорах повинна піднятись 418V - тоді інвертор бачить, що все нормально та переходить до наступного кроку.

Припускаю, що спочатку у власника пробився діод, коли інвертор працював від АКБ. Як дали електроенергію, то власник під'єднав інвертор до мереі (потім він підтвердив), спаливши таким чином резистори плавного заряду від мережі, та прожаривши через пробитий діод вторичну обмотку трансформатору.

Давно хотів, але мабуть час настав - зробити високовольтний ЛБЖ з обмеженням струму, яким можна перевіряти напругу пробою діодів, стабілітронів, супрессорів та варисторів. А краще - зібрати щось типу "Генеротор" - ним ще можна буде покачати транс в дохлому блоці живлення.

Радіомагу привіт! Ви зробили мої вихідні - було весело і цікаво.

Porter'у подяка за відео з фейєрверком.

Останнє редагування:
Угорі
AdBlock виявлено

Ми розуміємо, реклама дратує!

Звичайно, програмне забезпечення для блокування реклами чудово справляється з блокуванням реклами, але воно також блокує корисні функції нашого форуму. Для найкращої роботи форуму вимкніть AdBlocker.

Я вимкнув AdBlock