• ССО

Ставай частиною тіні ССО. Долучайся до спільноти хоробрих. Ставай голосом Фонду, щоб підтримувати воїнів ССО. Йди поряд і підтримуй тих, хто йде першим та непомітно.

Ремонт Anker 535

Jenuk

Учасник
89 208
Всім привіт, не може зрозуміти чому в мене відсутня частина напруги живлення, а слідом і на виході драйвера IR21113S (на верхньому плечі) намає сигналу керування. Попросили зремонтувати станцію, було вибито 2 вихідні транзистора. Замінив драйвера, діоди вольтдобавки, але верзнє пличе так і не запрацювало, ключі не запаював, щоб зайвий раз не спалити їх. Додаю зняті давно осцилограми вхідних та вихідних сигналів

Вкладення

• IMG_E2671.JPG
    IMG_E2671.JPG
    792 Кб · Перегляди: 112
  • IMG_E2672.JPG
    IMG_E2672.JPG
    694.6 Кб · Перегляди: 112
  • IMG_E2675.JPG
    IMG_E2675.JPG
    934.6 Кб · Перегляди: 73
  • IMG_E2676.JPG
    IMG_E2676.JPG
    999.1 Кб · Перегляди: 109

Jael.Dace

Інженер
410 600
відсутня частина напруги живлення
Де саме?
слідом і на виході драйвера IR21113S (на верхньому плечі) намає сигналу керування.
Верхні плечі - Q3 та Q4. Бачу на ваших картинках, що сигнал на обох присутній. Чи це зразкові осцилограми з робочої станції?
ключі не запаював
Без нижніх ключів не буде заряду конденсаторів, від яких живиться вихідний каскад драйверу верхніх ключів.
Поставте лише нижні ключі (це безпечно, якщо в ланцюзі затворів все добре) і тоді перевіряйте сигнал на верхніх виходах драйверів.

PS: можливо пізніше в мене буде до вас прохання зняти логи обміну між платою керування та інвертором. Зможете допомогти? А то б'юся зараз з такою ж станцією з дивним дефектом, який виліз якраз після заміни віхідних транзюків та драйверів. Думав, що пошкодилася прошивка інвертора, поміняв STM32, прошив - все одно глючить. А потім помітив, що глюки почали прогресувати і тепер стаються навіть без під'єднаного інвертора (глючить сама плата керування). В місцевих крамницях не знайшов другий STM32, щоб замінити ще й на платі керування, тож замовив в Космодромі. Приїде - прош'ю, перепаяю, а як не допоможе - буду аналізувати логи комунікації.

Jenuk

Учасник
89 208
Відсутня напруга на верхньому плечі, осцилограми зняті з нової станції(зняті без транзисторів). З одної сторони розумів, що без нижнього транзистора не буде кудою заряджатись конденсатору, колись даже перевіряв з запаянами нижніми транзисторами і все було, але після запайки верхніх відбувався пшик і вилітали транзистори і драйвери, тому й не резикую знову. Також є екофло на якій також не працює верхня частина драйвера, хоча на новій зі знятими транзисторами є сигнал керування всіма гейтами, тому в ступорі якомусь.
Вас цікавлять логи уарта міжплатного?

Вкладення

• 2113S.png
    2113S.png
    57.6 Кб · Перегляди: 73

Jael.Dace

Інженер
410 600
Вас цікавлять логи уарта міжплатного?
Так.
відбувався пшик і вилітали транзистори і драйвери, тому й не резикую знову.
Перший запуск робіть з обмеженням струму - не від АКБ, а від лабораторного блоку живлення. Починайте з 500мА та дивіться динаміку споживання. Можна також високовольтний конденсатор замінити на конденсатор меншої ємності, бо часто навіть енергії конденсатору вистачає, щоб спалити вихідні транзистори. Якщо на виході синус нормальний - можна повернути рідний кондьор (попередньо розрядивши лампочкою чи резистором кондьор на платі), підняти обмеження струму до кількох ампер та спробувати трохи навантажити інвертор (наприклад на 30W лампочку, але все залежить від можливостей вашого блоку живлення).

Останнє редагування:

Jenuk

Учасник
89 208
Логи поки нема чим зняти, тільки в дорозі логічний аналізатор, чи можна якось ще їх зняти? А з інвертором спробую від БЖ, просто цікаво, що майже на всіх станціях керування було і без транисторів, а тут нема, а на тих де було керування тільки на нижньому плечі(без запаяних транзисторів) виходили з ладу нові драйвери і ключі.

Rekbr

Майстер
283 319
Я так собі розбираюсь в цих питаннях, але для роботи зібрав стенд для перевірки esg002. То по осцилограмах все схоже на ідеальні показники. А якщо не ідеальні, то бачив такі на свому фнірсі. Не можу додати відео, бо дуже важке.

Jael.Dace

Інженер
410 600
чи можна якось ще їх зняти?
Двома USB-UART адаптерами можна (від різних вендорів, щоб не конфліктувало), але я ще сам не дивився, що воно там пише.
майже на всіх станціях керування було і без транисторів
Цікаво, як там живлення драйверу було реалізовано..
Сьогодні (вже вчора) в китайському інверторі без синусу бачив живленя верхього драйверу через діод напряму від АКБ - багато чого бачив, але таке рішення - вперше!

Останнє редагування:

Rekbr

Майстер
283 319
Перевірив на трьох платах. Одна нова куплена і дві знятих

Вкладення

• IMG_20240708_000536.jpg
    IMG_20240708_000536.jpg
    1.3 Mб · Перегляди: 77

Jenuk

Учасник
89 208
Двома USB-UART адаптерами можна (від різних вендорів, щоб не конфліктувало), але я ще сам не дивився, що воно там пише.
Ну якщо скинете якусь інструкцію то можу зняти, два різних адаптера точно є.
Цікаво, як там живлення драйверу було реалізовано..
Додаю осцилограми зняті з екофло дельта макс, зняті без транзисторві, реалізація типова з тех. докуметації, але чому в одних випадках воно працює а в інших ні, так і не розібрався

Вкладення

• IMG_E2635.JPG
    IMG_E2635.JPG
    843.8 Кб · Перегляди: 68
  • IMG_E2640.JPG
    IMG_E2640.JPG
    929.2 Кб · Перегляди: 85

Rekbr

Майстер
283 319
Може щось на виході? Конденсатор, дросель? Саме після транзисторів

То у Вас керування пропадає? Як варіант продублюйте дротами від МК. Якщо не зміниться нічого, то МК.
Тут є тема, де з екофло людина мучаться з таким же питанням. Він міняв GD32F303RCT6, i в нього таж проблема- пропадає керування. Хоча написано було, що потік електроліт і конденсат з банок

Останнє редагування:

Jenuk

Учасник
89 208
я перед запайкою нових транзисторів, завжди перевіряю що робиться на гейтах, а тут вихиходить, що на двох нічого нема, тому й далі не став запаювати їх. Все кругом драйвера перевірено і сам драйвер замінено

Rekbr

Майстер
283 319
я перед запайкою нових транзисторів, завжди перевіряю що робиться на гейтах, а тут вихиходить, що на двох нічого нема, тому й далі не став запаювати їх. Все кругом драйвера перевірено і сам драйвер замінено
Дурна порада, а з МК безпосередньо є генерація?

Jenuk

Учасник
89 208
Дурна порада, а з МК безпосередньо є генерація?
В даному випадку не перевіряв, але в попередніх перевірках зі сторони МК були всі необхідні сигнали
Допис оновлено:

А як ви знімаєте обидва затвори одночасно - у вас осцил з гальванічною розв'язкою входів між собою (без спільної землі)?
А от за це я не подумав, скоріше за все земля спільна для обох каналів. Дякую за підсказку, я тепер зрозумів як так вийшло))) Я осцилографом робив підтяжку конденсатора верхнього плеча до "-")))
Завтра перепровірю і здається я перевіряв всі гейти окремо)))

Останнє редагування:

Rekbr

Майстер
283 319
В даному випадку не перевіряв, але в попередніх перевірках зі сторони МК були всі необхідні сигнали
Ви ж розумієте, що кожний випадок все ж варто розглядати окремо. Підійдіть до питання як людина з знаннями, але без досвіду в ремонті данних пристроїв. Сам таким хворію. Е тема з алпаверсом тут.
І в ютубі стикався, де майстри все переміняли, як типова несправність, а проблема в керамічному конденсаторі всього лиш була.

Rekbr

Майстер
283 319
Киньте в мене гарячим паяльніком, але покази на фото від засновника теми всюду однакові. У будь яких замірах. Чи мені так здалося? Про гальванічну розв'язку чув. Амплітуду модуляцію колись вчив.
Здається що логіка простіша. Якщо на працюючому пристрої сходяться заміри з не працюючим, то не туди копається. Навіть якщо вони робились не дуже правильно. Підкажіть, може порозумнішаю)

Jenuk

Учасник
89 208
А от якби стояли транзистори... (так краще не робити!)
Хтось зробив би голосний пшик))) Але чисто теоретично для перевірки драйвера без транзисторів можна так робити?
Допис оновлено:

Киньте в мене гарячим паяльніком, але покази на фото від засновника теми всюду однакові. У будь яких замірах. Чи мені так здалося? Про гальванічну розв'язку чув. Амплітуду модуляцію колись вчив.
Здається що логіка простіша. Якщо на працюючому пристрої сходяться заміри з не працюючим, то не туди копається. Навіть якщо вони робились не дуже правильно. Підкажіть, може порозумнішаю)
Осцилограми вхідних і вихідних сигналів будуть однаковими, різниця тільки в амплітуді

Останнє редагування:

Jael.Dace

Інженер
410 600
Киньте в мене гарячим паяльніком
Лови!))
Чи мені так здалося?
Здалося)
1. Воно в різних точках знято (на картинках підписано).
2. Десь є пачки імпульсів ШИМ, а десь просто меандр з частотою 50Гц.
Про гальванічну розв'язку чув.
От коли раз побачиш, як без розв'язки горить осцилограф за 300 баксіфф - тоді ще й зрозумієш!))
Але чисто теоретично для перевірки драйвера без транзисторів можна так робити?
Не треба. Такі заміри мають бути автоматизовані (виконуватися рефлекторно - без вмикання мозку), тож краще не напрацьовувати собі звичку, яка є потенційно небезпечною. По-перше - можна забути транзюки випаяти, а по-друге - хто зна, як в черговому китайському пристрої реалізована схема керуваня затворами? Я міряю окремо на кожному транзисторі: окремо нижнє плече (землю осцила - на емітер нижнього транзюка), а потім окремо верхнє (земля вже на емітері верхнього). Колись хотів зробити (або купити готовий) девайс для розв'язки входів - саме для цієї задачи, при ремонті частотників, але потім зрозумів, що з ним буде легше заплутатися (і не лише через кількість дротів!)) ). Воно скоріш потрібно при розробці, ніж при ремонті на потоці.
Сьогодні (вже вчора) в китайському інверторі без синусу бачив живленя верхього драйверу через діод напряму від АКБ
Ось розмалював схему, про що писав. Q1,Q2 - низьковольтні транзистори (до трансформатора), Q3 та Q4 - високовольтні (намалював лише одну вертикаль, звісно що таких - дві.). Низьковольтна та високовольтна частина мають спільну землю! :oops: Краще б намотали додаткову обмотку (кілька витків МГТФ) на один з трансформаторів, та заживили верхні "драйвери" від неї (теж через діод).

Jenuk

Учасник
89 208

Jael.Dace, дякую вам за поради, все працює нормально. Перевіряв без транзисторів, але з одночасним підключенням до обох транзисторів. Навантаження в 500Вт тримає стабільно​

Угорі
AdBlock виявлено

Ми розуміємо, реклама дратує!

Звичайно, програмне забезпечення для блокування реклами чудово справляється з блокуванням реклами, але воно також блокує корисні функції нашого форуму. Для найкращої роботи форуму вимкніть AdBlocker.

Я вимкнув AdBlock