• ССО

Ставай частиною тіні ССО. Долучайся до спільноти хоробрих. Ставай голосом Фонду, щоб підтримувати воїнів ССО. Йди поряд і підтримуй тих, хто йде першим та непомітно.

Питання Потрібні дампи мікросхем частотника Vacon CX на 315кВт від компресора GA315VSD

Jael.Dace

Інженер
406 594
Частотник (велика шафа) вигорів дуже сильно: згоріли всі плати, всі 12 БТІЗ (IGBT) модулів та майже всі діодно-тиристорні... На всіх чотирьох платах живлення та драйверів - купа випаруваних доріжок та перехідних отворів, згоріли трансформатори блоків живлення та майже всі деталі в драйверах... На трьох платах "синхронізації" (розширення) погоріла логіка, операційники, диодні збірки, декілька транзюків та КРЕНки. На процесорній платі згорів сам проц (моторола 6816), спеціалізована мікросхема-ASIC, зроблена компанією Atmel на замовлення Vacon, КРЕНка на 5V, трохи SMD-дрібничок та частково згоріла одна з мікросхем постійної пам'яті (у частковому обриві половина ніг, інформація частково читається, але видно, що то - мала частина, яка повторюється (бо адресні лінії частково не працюють), та навіть це - пошкоджено (бо лінії даних теж не всі працюють)). Стосовно цілісності даних в другій мікросхемі - маю великі сумніви, бо фейєрверк там був такий, що могло електромагнітним полем на внутрішні провідники у кристалі навести що завгодно!
Ще одна процесорна плата - Profibus - наче ціла, але на ній є своя пам'ять, яка теж може бути пошкоджена.
Плати живлення і драйверів - відновив (для перевірки зробив тестер - генератор на attiny, який встромляється в роз'єм плати драйверів і далі осциллографом дивимось на виході драйверів та слухаєм, як клацають реле плавного заряду, тож в них впевнений).
Плати "синхронізації" наче теж відновив: по термодатчиках працюють, керуваня драйверами - теж, помилок по напрузі чи струму нема. Чи коректно вони працюють з датчиками струму - буде видно після запуска, тож в цих платах ще не впевнений.
Процессорну плату, що зміг - зробив: замінив моторолу (в неї нема внутрішнього ПЗП (ОЗУ - російською)), отой спеціалізований ASIC (заради нього довелося купити Б/В плату з Китаю за 13к грн, яка виявилася сильно підтопленою), та все інше, що знайшов. Пам'ять прочитав, та замість пошкодженої взяв донорську. Доречі прошивка другої мікросхеми на донорі виявилася пошкодшеною - з нею моя плата не запускається зовсім. Але донорська плата від частотника на меншу потужність, до того ж це ж Vacon, тож - хто зна, яке там прошито application?
Зараз частотник вмикається, помилок нема, але іконка "Ready" на дисплеї не з'являється - тож запустити не можу. В моніторингу бачу стан входів керування - при подачі на піни +24V - по відповідному входу бачу одиницю - значить, що входи цілі.
Окрім 24-вольтових сигналів керування, в компресорі ще є обмін з контролером по RS485, що там - я не знаю, але контроллер по ньому бачить частотник.
Вивести в готовність частотник ніяк не вдається ні з контроллера, а ні через 24V входи керування. Підозрюю, що через чужу прошивку однієї мікросхеми, або через пошкоджені прошивки в інших.
Розумію, що пристрій непоширений навіть у спеціалізованих майстрів, але сподіваюся на краще)) А саме, на те, що хтось зчитає прошивки з такого компресора, або хочаб з будь-якого частотника Vacon CX з 6-ма чи більше IGBT модулями. Або продасть (чи дасть погратися) робочі дві плати - керування та profibus.

Угорі
AdBlock виявлено

Ми розуміємо, реклама дратує!

Звичайно, програмне забезпечення для блокування реклами чудово справляється з блокуванням реклами, але воно також блокує корисні функції нашого форуму. Для найкращої роботи форуму вимкніть AdBlocker.

Я вимкнув AdBlock