• ССО

Ставай частиною тіні ССО. Долучайся до спільноти хоробрих. Ставай голосом Фонду, щоб підтримувати воїнів ССО. Йди поряд і підтримуй тих, хто йде першим та непомітно.

Питання Anker 555 - проблема з BMS, та інші питання

Jael.Dace

Інженер
411 600
Прийшла станція після попередників з відсутніми ключами в гарячій частині інвертора, частково заміненими в холодній, паяною SG3525 та з відсутньою напругою на клемах АКБ. Та ще й з розкуроченим та згорівшим зовнішним блоком живлення.
КЗ на вході інвертора нема, тож спробував зарядити подавши на роз'єм зарядки напругу від лабораторника - заряду нема, споживання біля 30мА.
Тоді подав на клеми АКБ - заряду також нема, але якщо натиснути на кнопку ввімкнення інвертору - на дисплеї з'являється зображення порожньої батареї та нуль, окрім того з'являється сигнал VCC_EN (пишу по пам'яті, можливо не зовсім так називається) на міжплатному шлейфі, і піднімається напруга живлення SG3525, але нема сигналу INV_EN, тому на 10-й ніжці мікросхеми висить високий рівень, що не дає мікросхемі запуститися. За пару секунд дисплей гасне, VCC_EN зникає.
Поліз до BMS - знайшов обірвані запобіжники та дивний резистор десь на 2 W з маркуванням полосками: коричнева, чорна, золотиста, ще золотиста, та коричнева - таке маркування мені не знайоме, а омметр показує 34 кОм.
Замінив запобіжники мідним запобіжником на ~40 А (для перевірки вистачить) - напруга на клемах з'явилася (26.8V), але заряд напряму від ЛБЖ не йде.
Інвертор так само не вмикається, а при спробі зарядки подачею напруги на роз'єм - на дисплеї та ж сама фігня, але заряд починається, навіть показує, що тягне 197W (і заряд справді йде - на клемах напруга трохи піднімається), але за декылька секунд все припиняється.
Роблю висновок, що в BMS є ще якась проблема. І ось, власне, запитання - їх чотири:

1. Що то за резитор такий в BMS - який його номінал?
2. Може є прошивка для цієї BMS, або якийсь софт, який дозволить прочитати статуси (помилки, стан елементів, тощо), та може щось навіть поправити? (розмріявся)
3. Які транзистори повинні стояти в синусорізці? (поставив би на свій розсуд, згадується історія з Анкером 535..)
4. Яка мікросхема повинна стояти у зовнішньому блоці живлення? (бо в моїй велика діра на все маркування - нема жодної букви)

PS: Останнє запитання - то вже від нудьги. Простіше підібрати новий блок, якщо BMS роздуплиться.

Porter

Інженер-супервайзер
1,066 1,416
1) який типорозмір корпуса? тут фото доречним би було.
2) то треба вгадувати на яких контролерах зібрана БМС? Чи чекатимете року, коли комусь на столі така сама трапиться і він про вас згадає?
Що з напругами по банках?

Jael.Dace

Інженер
411 600
1. вивідний, судячи з розміру - 1-2W. Зроблю фото, але там крім зайвої полоски - нічого надзвичайного.
2. якщо чесно - сподівався, що хтось мав справу з BMS саме від такої станції. Контролер залит силіконом, зараз зчищу - напишу.

Напруга на кожній банці - 3.35V.

UPD:
Контроллер схоже, що - RAJ240090 (маркування ледь видно).
Резистор сфоткав. А ще проколупав дірку десь біля середини - бачу приблизно 0.6 Ом, тож дуже схоже, що остання смужка зайва і номінал - 1 Ом. Але сподіваюсь, що хтось має таку станцію в ремонті, та зможе поміряти ще цілий резистор.

IMG 20240905 094446  res

Останнє редагування:

Porter

Інженер-супервайзер
1,066 1,416
Так один Ом би мав бути.
Знаючи контролер - шукаєте документацію і вивчаєте чим він живе.

Rekbr

Майстер
283 319
1. вивідний, судячи з розміру - 1-2W. Зроблю фото, але там крім зайвої полоски - нічого надзвичайного.
2. якщо чесно - сподівався, що хтось мав справу з BMS саме від такої станції. Контролер залит силіконом, зараз зчищу - напишу.

Напруга на кожній банці - 3.35V.

UPD:
Контроллер схоже, що - RAJ240090 (маркування ледь видно).
Резистор сфоткав. А ще проколупав дірку десь біля середини - бачу приблизно 0.6 Ом, тож дуже схоже, що остання смужка зайва і номінал - 1 Ом. Але сподіваюсь, що хтось має таку станцію в ремонті, та зможе поміряти ще цілий резистор.

Переглянути вкладення 1491
5 коричневая линия указывает на температурный коэффициент.

Вкладення

• Screenshot_2024-09-05-16-35-35-427_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-09-05-16-35-35-427_com.android.chrome.jpg
    315.9 Кб · Перегляди: 52

Jael.Dace

Інженер
411 600
5 коричневая линия указывает на температурный коэффициент.
Де про це можна почитати? Або може знаєте, чиє це маркування таке? (Перший раз таке бачу, зазвичай остання смужка - допуск.)
шукаєте документацію і вивчаєте чим він живе.
Даташит маю, але нічого не знайшов про якийсь софт до контролера. Звичайний ресет не допомагає. Пізніше більш уважно почитаю даташит, але якщо не знайдеться простого способу змусити його працювати, то писати свій програматор заради одного девайса - я звісно і не таку дурість робив, але зараз на це не маю часу (та клієнт мабуть не стане чекати півроку). Може простіше буде прилаштувати іншу плату BMS (якщо зможу подружити її з керуванням).

Jael.Dace

Інженер
411 600
Є софт "RSB_tool2", який поставляється з devboard на цій мікросхемі, але у вільному доступі я його не знайшов. Опису регістрів поки що теж не знайшов, але наявність UART, та те, що він виведен на окремий роз'єм на платі - додає трохи оптимізму.

Rekbr

Майстер
283 319
Де про це можна почитати? Або може знаєте, чиє це маркування таке? (Перший раз таке бачу, зазвичай остання смужка - допуск.)
Будь ласка, зробіть Вхід або Реєстрування , щоб переглянути вміст URL-адреси!

Ще буває, що з чорного починається. Сам про це сьогодні дізнався. Вік живи- вік вчись. Був час- почитав та знайшов цей калькулятор. Більше нічого не знаю

Jael.Dace

Інженер
411 600
Зрозумів, дякую.

З бмскою не виходить, навіть не знаю, за що зачепитися. Резистор поміняв, але поведінка не помінялася. На розряд вона працює (без станції), але при спробі заряджати - вирубається. І станція від неї не хоче працювати - лише ліхтарик можу ввімкнути, але за декілька секунд і він гасне.
Навіть не знаю, чи це дефект чи просто в мене бубен не ті ритми задає?)) Porter на своєму каналі так просто її розблокував, встромивши станції в зад зарядку, але в мене так не виходить((

Rekbr

Майстер
283 319
Чогось то згорів той резистор з запобіжниками. Валив струм. А чому?

Яка в загалі напруга заряженого АКБ?Хто міряє напругу на батареї? Просадка на АКБ при спробі увімкнути інвертор є?( Бажано осцилографом подивитись)
Я не працював з цією станцією то і питаю.
На розряд вона працює (без станції),
Це хто і як? Окремо до батареї підключаєте навантаження, і все добре працює?

Jael.Dace

Інженер
411 600
Чогось то згорів той резистор з запобіжниками. Валив струм. А чому?
Запобіжники згоріли бо було КЗ в низьковольтній частині, але його ліквідували до мене (міняли транзистори).
Стосовно резистора - не знаю. Там обидва виводи йдуть на зворотню сторону плати BMS, відслідкувати не відпаюючи плату від жлементів я не можу. (не омметром же туди тикати, поки плата під напругою!) На обох ногах резистора (хочь з резистором, хочь без нього), відносно мінусу напруги нема, навіть мілівольтів.
Яка в загалі напруга заряженого АКБ?
Це LiFePo4, збірка з восьми послідовних, тобто напруга закінчення заряду - 29.2V, але після від'єднання зарядного пристрою вона швидко падає десь до 26.X вольт - це нормально. В мене зараз 26.8. Коли падає нижче 25.6 - це погано для елементів.
Хто міряє напругу на батареї?
Сама BMSка - це точно (в тому числі на окремих елементах), але окрім неї може ще хтось.
Просадка на АКБ при спробі увімкнути інвертор є?
Звісно що ні) Низ інвертора цілий, але високовольтна частина поки без транзюків, але то фігня - процес зупиняється раніше, ніж повинен запускатися нижній ШІМ: команда на вмикання його живлення надходить (VCC_EN) від плати керування, живлення з'являється, але команди-дозволу на роботу - нема (сигнал INV_EN, який через транзистор та ще декілька деталей повинин надходити на 10у ногу SG3525 теж з плати керування). Тобто плата керування або бачить, що BMSці погано, або сама на свій розсуд не дає команду дозволу. Лише VCC_EN на пару секунд підіймає і на цьому зупиняється. Доречі повторна спроба одразу неможлива - треба перечекати трохи або замкнути RESET на GND.
Інвертор (лише його низьковольтну частину) я перевіряв окремо імітуючи сигнали з плати керування - тут проблем нема. Але інвертор в цілому - то теж фігня, бо навіть малопотужний штатний ліхтакик вмикається на пару секунд (іноді аж на 10, але то не часто) і гасне, повторно вже не вмикаючись.
Це хто і як? Окремо до батареї підключаєте навантаження, і все добре працює?
До вихідних клем BMS - після заміни запобіжників, на навантаження працює. Багато не грузив, але 150 W тримає (Збірка зелених ПЭВ-ок приблизно на 4.5 Ом разом).

Ще помітив, що в станції поведінка однакова з підключеним інтерфейсним шлейфом між БМС та платою керування, та без цього шлефа. Тож починаю сумніватися, що то проблема саме в BMS - так само імовірно, що то плата керування викаблучується. Але враховуючи згорівші запобіжники та резистор у BMS - схиляюся всеж, що проблема в ній.
Підкинути нема куди. Є можливість замінити один з мікроконтролерів на платі керування, може зроблю згодом від відчаю. Але там їх два і другий треба замовляти, бо в мене такого нема. А все інше на платі (що стосується справи - перетворювачі для USB я не перевіряв) наче ціле - перетворювач зарядки від зовнішнього роз'єму працює нормально (але не довго, як я вже писав в першому повідомленні).

Здається все відповів. Якщо ж ні, чи щось незрозуміло - перепитайте.

А от у мене ще питання до присутніх на форумі: може хтось з відвідувачів мав досвід з програмами BE2Work чи UBRT? Можуть вони, не підтримуючи саме цей контролер батареї, зчитати з нього якісь статуси?
Допис оновлено:

Бажано осцилографом подивитись)
Оце точно нема сенсу)) там лише маленький DC-DC встигає запуститися, а він так багато жере, що для збірки 10P8S з LiFePo4 то взагалі непомітно)

Останнє редагування:

akoste13

Учасник Platinum
296 440
Резистор там 1ом, китайці вже свої якісь полоски добавляють, такий самий стоїть на 757, і горить тільки коли криво підключають розьеми, щось на кшталт запобіжника

Jael.Dace

Інженер
411 600
Розкидався трохи, поспав нормально)), а як прокинувся, щось мені стукнуло в голову глянути обмін на SMbus (IIC), по який плата керування спілкується з BMS (це треба було зробити одразу, але я чомусь не зробив) - а обміну і нема! Шина просаджена майше в нуль (а в стані спокою там повинні бути логічні одиниці на обох лініях). Від'єднав шлейф - на платі керування, на роз'ємі, з'явилося 3.3 V на обох лініях. Зкинув захистні діоди (супресори чи стабілітрони) на платі BMS біля інтерфейсного роз'єму, під'єднав шлейф - 3.3 V присутні, але обміну нормального нема: на SDA імпульси бачу, але чомусь лінія не просідає до нормального логічного нуля, а лише десь до 3V, а на клоках (SCL) повна тиша.
Пішов роздивлятись на платі керування під оптикою обв'язку SM-bus та мікроконтроллера, який до неї під'єднан і знайшов три резистори 0603 з ледь помітними дірочками. Перевіряю - в одного повний обрив, в двох інших - частковий, всі повинні бути по 100 Ом - стоять біля МК в розриві між роз'ємом SM-bus та мікроконтроллером. Замінив всі три - обмін нормалізувався, станція працює (поки що без інвертора).

Стосовно смугастого резистора на платі BMS - він з'єднує GND роз'єму SM-Bus із силовим мінусом. Таким чином, якщо вже під'єднан SM-bus-шлейф, але ще не під'єднані силові дроти від АКБ, і тут під'єднати "+" - тоді резистор згорить! Майте це на увазі!
Правильний порядок під'єднання (якщо вже так сталося, що сила відключена, а SM-bus - ні): спочатку підключити мінус, а лише тоді - плюс. А краще не підключати SM-bus, поки не підключили силові дроти.

Залишилось відновити інвертор, придумати щось з зарядкою, та знайти пару запобіжників на 60А в SMD виконанні.
Якщо хтось підкаже, де купити такі запобіжники в межах країни - буду вдячний.

PS: що ж з нею робили, що ті резистори по шині згоріли?!

Jael.Dace

Інженер
411 600
Я вже порахував струм, який через них йде при підключенні плюсу, якщо отой смугастий резистор вже згорів, а мінус ще не підключили - тепер мене це не дивує) Добре, що горять резистори, а не МК!
Станції електроживлення - не моя тема, тож типові дефекти та особливості ще не знаю, от і дивуюся простим дефектам, пов'язаним з недосконалою розробкою помноженою на криві руки майстра.

Угорі
AdBlock виявлено

Ми розуміємо, реклама дратує!

Звичайно, програмне забезпечення для блокування реклами чудово справляється з блокуванням реклами, але воно також блокує корисні функції нашого форуму. Для найкращої роботи форуму вимкніть AdBlocker.

Я вимкнув AdBlock